Přibližně od tří let trpím atopickým ekzémem. Od dětské i kožní doktorky přišly zákazy konzumace citrusových plodů, čokolády a kakaa (které jsem ale nijak zvlášť nedodržovala). Na mléčné výrobky zákaz nebyl, takže jsem si je dopřávala ve velkém. Atopický ekzém byl někdy horší, někdy lepší, pár let téměř žádný, v létě mi hodně pomáhalo sluníčko. V pubertě se k ekzému přidala pylová a kontaktní alergie.
V jednadvaceti letech jsem přivedla na svět zdravého syna. V těhotenství jsem si s ekzémem užila své, ale mléčné produkty jsem do sebe dál hrnula, protože jsem přece potřebovala spoustu vápníku pro miminko. Tak to aspoň všude psali a říkali - "Musíš pít hodně mléka, jíst jogurty a tvaroh, je to dobré na kosti." V té době jsem už ale tušila, že mi právě tohle vůbec nedělá dobře. V období kojení jsem byla schopna sníst i čtyři jogurty za sebou, spoustu sýrů, které miluji (po těch se mi opravdu stýská) nebo si v létě dopřávat zmrzlinové poháry se šlehačkou. Jenže tělo se začalo ozývat ještě jinak. Začala jsem trpět náhlými a silnými křečemi, kdy se mi "kroutila" střeva a mělo to velmi rychlou odezvu. Jak nebyl poblíž záchod, mohla z toho být pěkná prekérka :-)
Přibližně půl roku po porodu jsem už věděla, že mléko pro mě opravdu není, ale trvalo ještě mnoho let, než jsem byla schopná se ho vzdát úplně. Když bylo synovi sedm až osm měsíců, začala jsem ke kojení přidávat první příkrmy. V deseti měsících jsme zkusili na noc dávat umělé mléko, aby se víc zasytil a lépe spal. Po necelém měsíci se mu "najednou" objevil po celém trupu ekzém. Okamžitě jsme přešli na v lékárně bez receptu dostupný Nutrilon Soya. Syna jsem kojila dva a čtvrt roku a ekzém se mu pak už neobjevil. Ve školce jsem si zkoušela domluvit částečně bezmléčnou dietu (rok 2005) a nepochodila jsem, takže jsem to neřešila. Naštěstí nebyl důvod, syn mléčné výrobky snášel už dobře a vzhledem k tomu, že já už je začala omezovat, tak je neměl tak často.
Pak se nám narodila dcera. Kvůli mým stále se rozrůstajícím alergiím jsem ji kojila bez příkrmů celých 11 měsíců a umělé mléko jsem jí odmítla dát. (Kojila jsem dva a půl roku a pak postupně začala s rostlinným mlékem Zajíc.) Když začala jíst příkrmy a pak došlo i na mléčné výrobky, začala mít trochu problémy. Malá ložiska ekzému a bolení bříška. Nahlásila jsem to u paní doktorky, protože jsem potřebovala zprávu pro školku. U dcery jsem už musela řešit bezmléčnou dietu ve školce. Tady (v jiném městě) už byli vstřícní a s dodržováním nebyl problém. Ve škole nám také vycházejí vstříc. Dcera má od první třídy nahlášenou dietu, syn až teď v poslední době, kdy se s pubertou objevila trocha ekzému ve vlasech.
Moje alergie mi mimojiné ale přinesly do života také něco pozitivního. Začala jsem se zajímat o to, co jíme, o zdravější způsob života, nahlédla jsem trochu do esoteriky, založila si e-shop www.ekoveci.cz, na facebooku stránku s informacemi pro moje "bezmléčné kolegy" a také skupinu o zdravém pečení. Všechno zlé je pro něco dobré.
Dodatek č. 1: Přibližně před dvěma a půl roky jsem zkusila otestovat, zda sneseme mléko a mléčné výrobky v bezlaktózové úpravě. Bohužel nám vadí. A vadí nám i kozí a ovčí sýry. Vše mám vyzkoušené léty praxe a odříkání, na alergologii děti nebyly. Já se k alergoložce odhodlala poprvé před půl rokem a kromě pylů, ořechů, peří apod. mi alergie na mléko vyšla negativně. Negativně mi vyšla i celiakie. Paní doktorkou jsem byla poučena, že moje problémy může způsobovat intolerance, která má projevy víceméně stejné jako alergie. Podrobnější výsledky bych měla po vyšetření na gastru, ale tam se tedy nechystám :-)
Dodatek č. 2: A můj manžel? Sem tam si dopřeje klasický jogurt nebo zmrzlinu, případně smetanovou omáčku v restauraci, ale jinak s námi "drží basu" :-)
Bezmléčné dietě zdar!
Kateřina Zelená
24. 3. 2015