DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

MEDOVNÍK BEZ LEPKU, PŘÍP. MLÉKA (Autor Radka Vrzalová, facebook, skupina: Bez lepku, mléka, vajec. Potravinové alergie a intolerance)

Jestli toužíte po tomhle cukrárenském fenoménu, zkuste tento recept. Zklamaní rozhodně nebudete i při bezmléčné verzi za použití nugátu.... Jde o úpravu obíhajícího klasického receptu do bezlepkové příp. bezmléčné formy. Kalorie radši ani u této úpravy nepočítejte a POZOR! Jedná se o silně návykovou záležitost.

Na korpus bez lepku a mléka:

  • 200 g Schaer Patisseria
  • 200 g Doves Farm červený rámeček
  • 300 g cukru krupice
  • 1 kávová lžička guarové moučky
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 250 g tuku Stella
  • 3 polévkové lžíce tmavého medu

Na krém klasický:

  • 1 plechovka karamelového salka
  • 300 g másla pokojové teploty

Krém pro bezmléčnou variantu:

  • 300 g Alsanu pokojové teploty
  • 1, 5 balení bezmléčného nugátu např. RUF - rozpuštěného

Na dohotovení:

  • 100 g vlašských ořechů drcených či mletých
  • pečící papír 2 x, dva plechy 30 x 40 cm, jádra vlašských ořechů, čokoládové ozdoby, skleněná miska na vodní lázni, silikonová stěrka, vařečka

Postup:

  • 1. Skleněnou misku posadíme na hrnec s vroucí vodou. Do misky dáme rozpustit na kostičky tuk. Po rozpuštění přidáme med a cukr a promícháme (buď vařečkou ručně nebo mixérem s hnětacími metlami). Přisypeme mouky, guar. moučku a sodu a vše šleháme nebo mícháme na horké vodní lázni cca 10 minut do hladkého zlatého těsta.
  • 2. Troubu předehřejeme na 170 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem. Na každý plech vlijeme cca 1/2 těsta a silikonovou stěrkou roztáhneme do velkého obdélníku o tloušce cca 0,5 cm. Těsto by se nemělo dotýkat krajů plechu (aby se nepřipékalo). Pečeme postupně cca 10 minut do zlato hnědého zbarvení a zpevnění struktury těsta.
  • 3. Medové těsto necháme na plechu na mřížce vychladnout. V míse vyšleháme tuk pokojové teploty buď s karamelovým salkem nebo pro bezmléčnou verzi s rozpuštěným nugátem. Vytvoříme hladký krém.
  • 4. Placky si naměříme a nakrájíme na třetiny - 5 - 6 ks ze dvou plechů nebo vykrojíme pomocí šablony či čtvercové formy ( 15 x 15 cm) 5 - 6 čtverců. Ořízneme nerovné okraje a z okrajů a zbytků medových placek vytvoříme drobečky (v mixéru apod.). Pokud máte placky vyšší, můžete na sestavení použít 5 ks a šestou si nechat na posyp. K drobečkům přidáme mleté vlašské ořechy.
  • 5. Jednotlivé díly promazáváme krémem, tak aby nám zbyl i na boky a povrch dortu. Sestavíme na sebe do tvaru dortu či řezů (můžeme použít i ozdobná vykrajovátka - srdce apod.). Nakrájíme na požadované tvary a potáhneme boky a povrch zákusků krémem. Směs drobečků s ořechy opatrně rukou přitlačíme do boků zákusků a posypeme tímto drobením i povrch. Zdobíme celými vlašskými ořechy a čokoládovými ozdobami.