KUŘECÍ PRSA S CUKETOU NA KARI
Zjednodušeně: Na zpěněnou cibulku a orestované kuřecí kousky vložíme cuketu na kostky, dosolíme, okořeníme kari a dusíme do měkka. Jako přílohu jsem zvolila rýži s trochou pohanky. Cuketa dá jídlu jemnost, kari zase ostrost a dohromady je to výborné, jednoduché a rychlé jídlo.
VAFLE
Nevím přesně, jestli vafle mohu zařadit přímo sem do vaření, ale do pečení taky úplně ne, tak tu budou společně s palačinkami. Berte je jako inspiraci ke snídani nebo večeři, ze kterých budou vaše děti určitě jásat. K jejich přípravě používám nejen rostlinné mléko, ale čím dál častěji jen vodu, protože to stačí. Používám nejen bílou mouku, ale také pohankovou, špaldovou, jáhlovou apod. a vanilkový cukr s kypřicím práškem taky ve zdravější podobě.
Naprosto jednoduchý a velice variabilní recept. Proč jen ho já nedělám častěji?? :-)
ŠPÍZY!
Na fotkách - krůtí maso, paprika třech barev, brambory.
Sůl a koření dle chuti, zde: pepř, kmín, petrželka, libeček, oregano.
PUDINK Z PRÁŠKU
Dobrá zpráva je, že se ho ani při bezmléčné dietě nemusíte vzdát.
- běžný pudinkový prášek
- cukr (dle návodu nebo chuti)
- 450 ml rostlinného nápoje
Postupujeme podle návodu na sáčku. Mléka nedáváme celých 500 ml, ale trochu méně, aby pudink pěkně zhoustl.
PALAČINKY (jednoduchá klasika)
- 400 g mouky (hladká bílá, ale může být i celozrnná, špaldová, jak je libo)
- 1 litr pohankového nápoje Zajíc
- 1 - 2 vejce
- špetka soli
- půl lžičky kypřicího prášku
Vše smícháme a lijeme na pánev s trochou oleje. Na talíři plníme marmeládou podle chuti nebo slanou směsí (např. špenátovou, masovou apod.)
BÍLÁ OMÁČKA S TYMIÁNEM A ROZMARÝNEM
Cibulku a česnek nakrájíme nadrobno, necháme zesklovatět, přidáme krůtí maso na kostičky. Dle chuti osolíme, opepříme, přidáme sušený tymián a rozmarýn a necháme maso zatáhnout. Pak dusíme do změknutí. Nakonec vlijeme rostlinnou smetanu (já použila sojovou) s moukou a necháme omáčku zhoustnout a pár minut povařit. Podáváme s rýží.