Jednoduché, rychlé a luxusní!
ZELŇÁKY
250 g kysaného zelí
300 g polohrubé mouky
2 lžíce sádla
1 hrst škvarků
1 vejce
sůl
pepř
Ze zelí vymačkáme vodu a pokrájíme na krátké kousky.
Vše smícháme a vyválíme placku 3 mm tlustou. Nakrájíme rádýlkem na obdélníky nebo vykrajujeme kolečka skleničkou. Pečeme v troubě cca na 200 stupňů dorůžova. Nejlepší jsou prý odleželé do druhého dne, ty naše se ale odležet nestihly :-)
MERUŇKOVÉ PLACIČKY
- 200 g sušených meruněk
- 150 g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
- 2 lžíce ovesných vloček
- lžičku slunečnicových semínek, lžičku máku, sezamových semínek
- trocha skořice a hřebíčku
- 80 g medu
- ¼ mléka
- 60 g Hery
- 40 g hrubé mouky
Postup:
Smícháme mléko, Heru, med a mouku, směs přivedeme v hrnci k varu a přidáme nakrájené meruňky, ořechy, koření a semínka. Za stálého míchání povaříme 5 minut. Plech vyložíme pečícím papírem. Na plech nanášíme vytvořené menší placičky a pečeme cca 15 minut při 170°C. Po upečení meruňkové placičky z plechu sejmeme a necháme chladnout na rovném podkladě tak, aby se nekroutily.
Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/recepty-na-zdrave-a-netradicni-vanocni-cukrovi
KOKOSOVO-OVESNÉ PLACIČKY
- 100 g ovesných vloček
- 100 g strouhaného kokosu
- na drobné kousky nakrájené jablko
- 50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek
- 1 vejce
- 3 bílky (sníh)
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžička vanilkového cukru
Postup:
Všechny suroviny smícháme, jako poslední vmícháme ještě tuhý sníh z bílků. Z těsta vytvarujeme placičky, které pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem při 150°C dorůžova. Toto vánoční cukroví je také velmi zdravé a jeho příprava nám zabere jen chviličku.
Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/recepty-na-zdrave-a-netradicni-vanocni-cukrovi
MENDIANTS zdravě
- 100 – 120 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa) – lze použít i bílou čokoládu
- trochu másla
- 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (např. banán, rozinky, meruňky, para ořechy, dýňová semínka)
Postup:
Do většího hrnce dáme vodu a do menšího kousky čokolády. Hrnce by neměly do sebe zapadat. Čokoládu rozpustíme s máslem pomocí páry. Činíme tak za stálého míchání a čokoládu pomaličku rozpouštíme. Podle potřeby přidáme máslo, ne však příliš, protože čokoláda by i po rozpuštění měla být husté konzistence. Na plech vyložený pečícím papírem naléváme lžící rozpuštěnou čokoládu a každou porci poté posypeme směsí sušeného ovoce a oříšků. Pečeme v troubě po dobu 10ti minut při 180 °C. Necháme vychladnout a teprve poté můžeme s jednotlivými kousky manipulovat.
Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/recepty-na-zdrave-a-netradicni-vanocni-cukrovi
MAROKÁNKY (podle p. Momčilové)
- ¼ l mléka
- 50 g cukru
- 40 g celozrnné mouky
- 50 g sójových vloček
- 200 g pokrájeného sušeného a kandovaného ovoce
- 50 g sekaných mandlí nebo vlašských ořechů
Postup:
Sójové vločky rozmixujeme nebo pomeleme, přivedeme do varu s mlékem a cukrem, přisypeme mouku (pozor na hrudky) a vaříme do zhoustnutí. Po částečném vychladnutí přidáme ostatní suroviny, tvoříme lžičkou kuličky, které pečeme do růžova. Hotové můžeme z poloviny polít karobovou polevou.