DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

 

Jednoduché, rychlé a luxusní!

ZELŇÁKY

250 g kysaného zelí
300 g polohrubé mouky
2 lžíce sádla
1 hrst škvarků
1 vejce
sůl
pepř

Ze zelí vymačkáme vodu a pokrájíme na krátké kousky.
Vše smícháme a vyválíme placku 3 mm tlustou. Nakrájíme rádýlkem na obdélníky nebo vykrajujeme kolečka skleničkou. Pečeme v troubě cca na 200 stupňů dorůžova. Nejlepší jsou prý odleželé do druhého dne, ty naše se ale odležet nestihly :-)


MERUŇKOVÉ PLACIČKY

  • 200 g sušených meruněk
  • 150 g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • lžičku slunečnicových semínek, lžičku máku, sezamových semínek
  • trocha skořice a hřebíčku
  • 80 g medu
  • ¼ mléka
  • 60 g Hery
  • 40 g hrubé mouky

Postup:

Smícháme mléko, Heru, med a mouku, směs přivedeme v hrnci k varu a přidáme nakrájené meruňky, ořechy, koření a semínka. Za stálého míchání povaříme 5 minut. Plech vyložíme pečícím papírem. Na plech nanášíme vytvořené menší placičky a pečeme cca 15 minut při 170°C. Po upečení meruňkové placičky z plechu sejmeme a necháme chladnout na rovném podkladě tak, aby se nekroutily.

Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/recepty-na-zdrave-a-netradicni-vanocni-cukrovi


KOKOSOVO-OVESNÉ PLACIČKY

  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g strouhaného kokosu
  • na drobné kousky nakrájené jablko
  • 50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek
  • 1 vejce
  • 3 bílky (sníh)
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového cukru

Postup:

Všechny suroviny smícháme, jako poslední vmícháme ještě tuhý sníh z bílků. Z těsta vytvarujeme placičky, které pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem při 150°C dorůžova. Toto vánoční cukroví je také velmi zdravé a jeho příprava nám zabere jen chviličku.

Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/recepty-na-zdrave-a-netradicni-vanocni-cukrovi


MENDIANTS zdravě

  • 100 – 120 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa) – lze použít i bílou čokoládu
  • trochu másla
  • 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (např. banán, rozinky, meruňky, para ořechy, dýňová semínka)

Postup:

Do většího hrnce dáme vodu a do menšího kousky čokolády. Hrnce by neměly do sebe zapadat. Čokoládu rozpustíme s máslem pomocí páry. Činíme tak za stálého míchání a čokoládu pomaličku rozpouštíme. Podle potřeby přidáme máslo, ne však příliš, protože čokoláda by i po rozpuštění měla být husté konzistence. Na plech vyložený pečícím papírem naléváme lžící rozpuštěnou čokoládu a každou porci poté posypeme směsí sušeného ovoce a oříšků. Pečeme v troubě po dobu 10ti minut při 180 °C. Necháme vychladnout a teprve poté můžeme s jednotlivými kousky manipulovat.

Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/recepty-na-zdrave-a-netradicni-vanocni-cukrovi


MAROKÁNKY (podle p. Momčilové)

  • ¼ l mléka
  • 50 g cukru
  • 40 g celozrnné mouky
  • 50 g sójových vloček
  • 200 g pokrájeného sušeného a kandovaného ovoce
  • 50 g sekaných mandlí nebo vlašských ořechů

Postup:

Sójové vločky rozmixujeme nebo pomeleme, přivedeme do varu s mlékem a cukrem, přisypeme mouku (pozor na hrudky) a vaříme do zhoustnutí. Po částečném vychladnutí přidáme ostatní suroviny, tvoříme lžičkou kuličky, které pečeme do růžova. Hotové můžeme z poloviny polít karobovou polevou.