DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

LINECKÉ (dle V. Strnadelové a J. Zerzána, upraveno)

  • 3 šálky špaldové mouky
  • 3 šálky kukuřičné mouky
  • 1 lžíce sušeného sladovitu
  • 200 g palmového tuku nebo Alsanu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • strouhaná citrónová kůra

Postup:

Zpracujeme těsto, necháme odležet, mezi dvěma mikroteny vyválíme těsto 4-5 mm silné, vykrajujeme tvary a upečení dorůžova slepujeme marmeládou.

SLEPOVANÉ ŠTAFETKY (dle V. Strnadelové a J. Zerzána, upraveno)

  • 40 dkg špaldové mouky
  • 20 dkg mouky z ovesných vloček
  • 20 dkg mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 3 lžíce ovocné šťávy (dle hustoty těsta možno přidat)
  • 15 dkg uvařených rozmixovaných rozinek
  • 15 dkg ztuženého palmového tuku nebo Alsanu

Postup:

Vypracujeme těsto, ze kterého na masovém mlýnku s formovacím nástavcem vytváříme 5-7 cm dlouhé pásky, které upečeme a po vychladnutí slepujeme marmeládou. Konce můžeme máčet v karobové čokoládě.

KOKOSOVÉ ROHLÍČKY (dle V. Strnadelové a J. Zerzána, upraveno)

  • 1,5 šálku strouhaného kokosu
  • 1,5 šálku mišutky (kukuřičná instantní kaše)
  • 3 lžíce sušeného ječmenného sladu
  • 5 lžic vody
  • 3 lžíce sušeného sójového mléka
  • 3 lžíce špaldové či jiné mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • možno přidat 2 lžíce karobu + vodu

Postup:

Vše promícháme, vypracuje těsto, necháme odležet, pak vytváříme rohlíčky, které upečeme na vymazaném plechu.

MERUŇKOVÉ PLACIČKY

  • 200 g sušených meruněk
  • 150 g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • lžičku slunečnicových semínek, lžičku máku, sezamových semínek
  • trocha skořice a hřebíčku
  • 80 g medu
  • ¼ mléka
  • 60 g Hery
  • 40 g hrubé mouky

Postup:

Smícháme mléko, Heru, med a mouku, směs přivedeme v hrnci k varu a přidáme nakrájené meruňky, ořechy, koření a semínka. Za stálého míchání povaříme 5 minut. Plech vyložíme pečícím papírem. Na plech nanášíme vytvořené menší placičky a pečeme cca 15 minut při 170°C. Po upečení meruňkové placičky z plechu sejmeme a necháme chladnout na rovném podkladě tak, aby se nekroutily.

Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/recepty-na-zdrave-a-netradicni-vanocni-cukrovi

KOKOSOVO-OVESNÉ PLACIČKY

  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g strouhaného kokosu
  • na drobné kousky nakrájené jablko
  • 50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek
  • 1 vejce
  • 3 bílky (sníh)
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového cukru

Postup:

Všechny suroviny smícháme, jako poslední vmícháme ještě tuhý sníh z bílků. Z těsta vytvarujeme placičky, které pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem při 150°C dorůžova. Toto vánoční cukroví je také velmi zdravé a jeho příprava nám zabere jen chviličku.

Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/recepty-na-zdrave-a-netradicni-vanocni-cukrovi

MENDIANTS zdravě

  • 100 – 120 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa) – lze použít i bílou čokoládu
  • trochu másla
  • 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (např. banán, rozinky, meruňky, para ořechy, dýňová semínka)

Postup:

Do většího hrnce dáme vodu a do menšího kousky čokolády. Hrnce by neměly do sebe zapadat. Čokoládu rozpustíme s máslem pomocí páry. Činíme tak za stálého míchání a čokoládu pomaličku rozpouštíme. Podle potřeby přidáme máslo, ne však příliš, protože čokoláda by i po rozpuštění měla být husté konzistence. Na plech vyložený pečícím papírem naléváme lžící rozpuštěnou čokoládu a každou porci poté posypeme směsí sušeného ovoce a oříšků. Pečeme v troubě po dobu 10ti minut při 180 °C. Necháme vychladnout a teprve poté můžeme s jednotlivými kousky manipulovat.

Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/recepty-na-zdrave-a-netradicni-vanocni-cukrovi

ROZINKOVÁ SRDCE

  • 30 g celozrnné pšeničné mouky
  • 80 g rozinek
  • 70 g ořechů
  • 50 ml citronové šťávy
  • 1 vaječný bílek
  • 1 vaječný žloutek na potření

Rozinková srdce - postup

Rozmixujeme rozinky s ořechy, přidáme mouku, bílek a citronovou šťávu. Těsto hněteme do té doby, než se bude lepit k míse. Poté ho ještě v míse překryjeme potravinářskou fólií a necháme chladit v ledničce do dalšího dne. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj srdíčka či jiné tvary dle naší fantazie. Hotové potřeme rozšlehaným žloutkem. Cukroví pečeme při teplotě 180°C po dobu asi 10 minut. Hotová rozinková srdíčka můžeme ozdobit polevou z hořké čokolády, lehce pocukrovat nebo ho nemusíme vůbec zdobit.

Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/recepty-na-zdrave-a-netradicni-vanocni-cukrovi

MRKVOVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Mrkev nebývá úplně běžnou součástí vánočního cukroví. Někteří z nás se s ní však již možná potkali jakožto ingrediencí při přípravě osvěžujících moučníků. Mrkvové vánoční cukroví patří do kategorie zdravého mlsání.

  • 180 g jemně nastrouhané mrkve
  • 300 g celozrnné mouky
  • 250 g tuku (např. Alsan, Stella)
  • kypřicí prášek do pečiva (použijeme půl sáčku)
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení
  • mandle na plátky

Postup:

Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví. Mouku prosetou s práškem do pečiva vmícháme a vytvoříme těsto. To posléze vyválíme a vykrájíme libovolné tvary. Hezky vypadají jak obyčejná kolečka či čtverečky, tak můžeme i zaexperimentovat a pustit se do tvarů vyloženě vánočních – stromečky, hvězdy, zvonečky apod. Vykrájené kousky ozdobíme plátky mandlí. Poté pečeme v troubě cca 10 minut při teplotě 180°C. Horké mrkvové vánoční cukroví ještě obalíme v moučkovém cukru.

Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/recepty-na-zdrave-a-netradicni-vanocni-cukrovi

MEDOVNÍK BEZ LEPKU, PŘÍP. MLÉKA (Autor Radka Vrzalová, facebook, skupina: Bez lepku, mléka, vajec. Potravinové alergie a intolerance)

Jestli toužíte po tomhle cukrárenském fenoménu, zkuste tento recept. Zklamaní rozhodně nebudete i při bezmléčné verzi za použití nugátu.... Jde o úpravu obíhajícího klasického receptu do bezlepkové příp. bezmléčné formy. Kalorie radši ani u této úpravy nepočítejte a POZOR! Jedná se o silně návykovou záležitost.

Na korpus bez lepku a mléka:

  • 200 g Schaer Patisseria
  • 200 g Doves Farm červený rámeček
  • 300 g cukru krupice
  • 1 kávová lžička guarové moučky
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 250 g tuku Stella
  • 3 polévkové lžíce tmavého medu

Na krém klasický:

  • 1 plechovka karamelového salka
  • 300 g másla pokojové teploty

Krém pro bezmléčnou variantu:

  • 300 g Alsanu pokojové teploty
  • 1, 5 balení bezmléčného nugátu např. RUF - rozpuštěného

Na dohotovení:

  • 100 g vlašských ořechů drcených či mletých
  • pečící papír 2 x, dva plechy 30 x 40 cm, jádra vlašských ořechů, čokoládové ozdoby, skleněná miska na vodní lázni, silikonová stěrka, vařečka

Postup:

  • 1. Skleněnou misku posadíme na hrnec s vroucí vodou. Do misky dáme rozpustit na kostičky tuk. Po rozpuštění přidáme med a cukr a promícháme (buď vařečkou ručně nebo mixérem s hnětacími metlami). Přisypeme mouky, guar. moučku a sodu a vše šleháme nebo mícháme na horké vodní lázni cca 10 minut do hladkého zlatého těsta.
  • 2. Troubu předehřejeme na 170 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem. Na každý plech vlijeme cca 1/2 těsta a silikonovou stěrkou roztáhneme do velkého obdélníku o tloušce cca 0,5 cm. Těsto by se nemělo dotýkat krajů plechu (aby se nepřipékalo). Pečeme postupně cca 10 minut do zlato hnědého zbarvení a zpevnění struktury těsta.
  • 3. Medové těsto necháme na plechu na mřížce vychladnout. V míse vyšleháme tuk pokojové teploty buď s karamelovým salkem nebo pro bezmléčnou verzi s rozpuštěným nugátem. Vytvoříme hladký krém.
  • 4. Placky si naměříme a nakrájíme na třetiny - 5 - 6 ks ze dvou plechů nebo vykrojíme pomocí šablony či čtvercové formy ( 15 x 15 cm) 5 - 6 čtverců. Ořízneme nerovné okraje a z okrajů a zbytků medových placek vytvoříme drobečky (v mixéru apod.). Pokud máte placky vyšší, můžete na sestavení použít 5 ks a šestou si nechat na posyp. K drobečkům přidáme mleté vlašské ořechy.
  • 5. Jednotlivé díly promazáváme krémem, tak aby nám zbyl i na boky a povrch dortu. Sestavíme na sebe do tvaru dortu či řezů (můžeme použít i ozdobná vykrajovátka - srdce apod.). Nakrájíme na požadované tvary a potáhneme boky a povrch zákusků krémem. Směs drobečků s ořechy opatrně rukou přitlačíme do boků zákusků a posypeme tímto drobením i povrch. Zdobíme celými vlašskými ořechy a čokoládovými ozdobami.