DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Rostlinné nápoje (lidově mléka) jsou fenoménem poslední doby u lidí, kteří se zajímají o zdravou stravu. Pro mě to tenkrát bylo utrpení.. Kravské mléko jsem milovala, pila ho po litrech a první rostlinné mléko, které jsem vyzkoušela, mi vůbec nechutnalo. Dnes si užívám jeho lahodnou jemnou chuť a používám ho běžně a úplně stejně tam, kde kdysi kravské mléko. Rostlinná mléka je dobré spotřebovat čerstvá, nejlépe v den jejich přípravy.

Níže uvádím recepty na nejběžnější rostlinná mléka. Ač se to ze začátku může zdát složité, jejich příprava je velmi jednoduchá a bude vás to bavit ;-) Na vypisování konkrétních receptů zde bohužel nemám prostor, proto volím formu odkazů. Po kliknutí na světle modrý link se dostanete přímo ke konkrétnímu receptu.

MAKOVÉ MLÉKO

Je velmi výživné, neboť obsahuje velké množství vápníku. Je tedy jako náhrada kravského mléka naprosto výborné. Má ovšem svoji specifickou chuť, proto ne každý si ho oblíbí. Doporučuji ho ale vyzkoušet.

RECEPTY NA MAKOVÉ MLÉKO společně s informacemi o máku najdete zde:

MANDLOVÉ MLÉKO

Jeho jemná chuť je vhodná pro přípravu ovocných koktejlů, na pečení a při přípravě sladkých kaší. Pozor, mandle jsou častým alergenem.

RECEPTY NA MANDLOVÉ MLÉKO společně s informacemi o mandlích najdete zde:

 

Další recepty na rostlinná mléka brzy doplním.

 

Makové, mandlové, jahodové, z lískových oříšků, kokosové a konopné mléko si můžete udělat podle receptů na stránce o živé stravě: rawmania.cz.

Další recepty na rostlinná mléka vyzkoušejte z rawsuperfood.cz.

UPOZORNĚNÍ: Na uvedená mléka můžete mít alergickou reakci. Častá bývá na mandlové mléko nebo mléko z lískových oříšků.

TOFU TVAROH

Základní recept, který jsem našla:

150 - 200 g bílého tofu
3 polévkové lžíce oleje
3 lžíce medu (sirupu agávového, rýžového...)
1 vanilkový cukr
citronová šťáva a kůra z půlky citronu
špetka soli

Vše umixovat na hladký krém. Můžeme přidat ovoce, rozinky (i namočené v rumu), upéct koláč nebo závin apod.

Já použila dva balíčky bílého tofu od Alfa-bio, 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje (ale příště zkusím např. lněný pro jeho jemně oříškovou chuť), balíček vanilkového cukru, dle chuti rýžový sirup (ale je mdlejší, takže příště zkusím jiný nebo více vanilkového cukru), sůl jsem vynechala a citron jsem neměla, takže jsem použila jen trochu sušené citronové kůry, kterou kupuju jako koření. I přes toto "ošizení" je to výborná pochoutka a zítra tofu tvaroh vyzkouším rozmixovat s jahodami :-)