JABLEČNÝ ZÁVIN Z CELOZRNNÉ MOUKY (upraveno)
Mouku smícháme s nastrouhaným tukem, nožem zpracujeme a přilijeme teplou vodu (všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu). Přidáme skořici a špetku soli. Zpracujeme těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout v pokojové teplotě.
Připravíme náplň. Jablka neloupeme jen nakrájíme na menší kostky, promícháme se skořicí, vločkami, rozinkami a nasekanými ořechy. Těsto rozválíme, naplníme a jen přehneme - těsto je křehčí. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 170°C asi půl hodiny. Poté štrúdl posypeme hroznovým cukrem.
Zdroj: http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/jablecny-zavin-z-celozrnne-mouky-28-2-2011.html
- 300 g špaldové celozrnné mouky
- 80 g Alsanu
- 1 šálek vlažné vody
- 1 lžíci jemně mletých vloček
- 1 lžíci vlašských ořechů
- 3 jablka
- rozinky
- vejce na potření
- špetku skořice
- sůl
- hroznový cukr na posypání
Mouku smícháme s nastrouhaným tukem, nožem zpracujeme a přilijeme teplou vodu (všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu). Přidáme skořici a špetku soli. Zpracujeme těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout v pokojové teplotě.
Připravíme náplň. Jablka neloupeme jen nakrájíme na menší kostky, promícháme se skořicí, vločkami, rozinkami a nasekanými ořechy. Těsto rozválíme, naplníme a jen přehneme - těsto je křehčí. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při 170°C asi půl hodiny. Poté štrúdl posypeme hroznovým cukrem.
Zdroj: http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/jablecny-zavin-z-celozrnne-mouky-28-2-2011.html